TOKIO - Het onthoofde lichaam van een Aziatische man dat zaterdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad was gevonden, blijkt van de Japanse gijzelaar Shosei Koda te zijn. Dat heeft de Japanse regering zondag bekendgemaakt. De 24-jarige Koda is de vijfde Japanner die in Irak is omgekomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Nobutaka Machimura noemde de moord volgens het persbureau Kyodo "extreem wreed'' en "totaal onvergeeflijk''. Japan blijft echter toegewijd in de strijd tegen terrorisme, aldus de bewindsman.

Koda, die op eigen houtje naar Irak ging, werd eerder deze week ontvoerd door aanhangers van de Jordaanse terrorist al-Zarqawi. In een videoboodschap woensdag dreigden de ontvoerders de Japanner te vermoorden als de Japanse troepen zich niet binnen 48 uur uit Irak zouden terugtrekken. De regering in Tokio weigerde dat.

Machimura zei dat vingerafdrukken hadden aangetoond dat het levenloze lichaam van Koda was. Eerder gingen de Japanse autoriteiten ervan uit dat een lijk dat in de stad Tikrit was gevonden van Koda was. Dat bleek zaterdag niet terecht.

Kenmerken

De gebitskenmerken en het haar van het lijk dat zaterdag door een Japanse arts op een Amerikaanse legerbasis in Koeweit waren onderzocht, bleken totaal niet overeen te komen met die van Koda. Bovendien zou de onderzochte man al veel langer dood zijn. Het is niet bekend wie de onderzochte man wel is.

Het levenloze lichaam van de rugzaktoerist werd aangetroffen vlakbij een verzetshaard tegen de Amerikaanse bezetting. De agent die de lugubere ontdekking deed, heeft berichten ontkend als ware het lijk gewikkeld geweest in een Amerikaanse vlag.

Premier Koizumi zei zondag dat de Japanse missie in Irak ook na de onthoofding van Koda doorgaat. Volgens een opiniepeiling wil 63 procent van de Japanners dat de uitzending in december niet wordt verlengd. Ook de Japanse oppositie is tegen verlenging van het mandaat.