Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch op premier Mark Rutte vanwege de "mistige" manier waarop hij de dossiers van het koningshuis behandelt. 

Volgens de partijen is een reeks incidenten rond het koningshuis slecht voor het draagvlak van de monarchie en Rutte is volgens de Kamer niet transparant geweest.

De partijen wijzen op de vermeende belastingdeal, de omstreden verkoop van kunst, de hoge onderhoudskosten van de Gouden Koets en de Groene Draeck en de miljoenentoelage voor kroonprinses Amalia. 

"Er is altijd gedoe rond het koningshuis. De premier creëert die mist", zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. "Een monarchie in een democratie kan alleen als er een serieus debat over de kosten daarvan in parlement kan worden gevoerd."

CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch: "Het is maar al te vaak gebeurd dat discussies over de kosten van het koningshuis werden aangewakkerd door nonchalance en slordigheden van de premier."

D66-leider Pechtold vindt dat Rutte de koning onnodig kwetsbaar maakt door "niet open, eerlijk en transparant" te zijn over het koningshuis. Volgens de VVD zijn de discussie over de kosten niet goed voor het draagvlak voor het koningshuis.

De PvdA wil met een initatiefwet een einde maken aan alle mogelijke belastingvrijstellingen van het koningshuis, zodat de financiën van de Oranjes transparanter zijn. Dat kan voorkomen dan het koningshuis van incident naar incident hobbelt. De SP en D66 steunen het voorstel.

Belastingdeal

Met name de vermeende compensatie die het staatshoofd ontvangt voor de belasting die hij over zijn privévermogen moet betalen, staat de Kamer niet aan. Volgens RTL Nieuws is de compensatie sinds de jaren zeventig verwerkt in de jaarlijkse uitkering die de koning ontvangt voor zijn werkzaamheden.

Premier Rutte heeft echter geen bewijs gevonden dat het staatshoofd gecompenseerd wordt voor de jaarlijkse belastingafdracht. Tegelijkertijd is er geen bewijs gevonden dat er geen deal was. In de jaren '70 is er wel rekening gehouden met alle inkomsten en afdrachten van de Oranjes, maar van een deal is geen sprake, aldus Rutte. 

Om er achter te komen in welke onderdelen van de koninklijke uitkering de familie is gecompenseerd is volgens de premier een breed historisch onderzoek naar de manier waarop het inkomen van het koningshuis is samengesteld.

Verkiezingen

Dit tot groot ongenoegen van de SP en D66. Volgens Van Raak probeert de premier met een breed onderzoek tijd te winnen om de kwestie over de verkiezingen heen te tillen, terwijl het onderdeel dat onderzocht moet worden - de belastingdeal - niet lang hoeft te duren. 

Ook Pechtold denkt dat een historisch onderzoek onnodig veel tijd in beslag zal nemen. Hij pleit ervoor de Algemene Rekenkamer, de onafhankelijke controlleur van de overheidsuitgaven, in te schakelen.

De VVD en PvdA zijn er nog niet uit hoe dat onderzoek het beste kan worden uitgevoerd. Ook de toelage van kroonprinses Amalia ligt onder vuur. De oudste dochter van het koningspaar ontvangst als zij 18 wordt een uitkering van 1,5 miljoen euro. Dat moet omlaag, vindt een meerderheid van de Kamer.

Premier Rutte peinst er niet over om de uitkering te verlagen. Hij verweet de SP en D66 "plat populisme" vanwege het aan de kaak stellen van de regeling waar de Kamer in 2008 unaniem mee instemde.