LONDEN - Britse inlichtingendiensten hebben militair personeel in Groot-Brittannië gewaarschuwd uiterst alert te zijn op mogelijke terroristische aanvallen. Zij hebben een deel uit een geheim rapport waarin de dreiging wordt beschreven, verspreid onder alle garnizoenen in het Verenigd Koninkrijk, meldde de krant Sunday Telegraph zondag.

Het rapport spreekt van een "reëele'' dreiging voor militairen en waarschuwt hen in het openbaar geen uniform te dragen, ,,vooral niet in de buurt van huis of in het openbaar vervoer''. Het risico is "ooral van toepassing in Londen'', citeerde de zondagskrant uit het rapport. Daar geldt een "hevige dreiging', het op twee na hoogste niveau.

Het enige bewijs voor de verhoogde dreiging is volgens de krant een serie incidenten waarbij werd gezien dat mannen van Arabische afkomst buiten kazernes foto's maakten.

NIet ingaan

Overheidsfunctionarissen weigerden in te gaan op het artikel. Een zegsman van MI5, de Britse binnenlandse veiligheidsdienst, zei dat het een normale procedure is om ongewone incidenten te onderzoeken.

Groot-Brittannië wordt gezien als een belangrijk doel voor groepen als al-Qaeda, omdat Londen pal achter de Amerikaanse invasie in Irak staat en de "oorlog tegen terreur'' steunt. Britse functionarissen hebben eerder gezegd dat een terroristische aanval op Brits grondgebied onvermijdelijk is.