DOHA - De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft zaterdagavond een videoband getoond waarop een in Irak ontvoerde Poolse vrouw is te zien. De vrouw roept de regering in Warschau volgens de zender op de Poolse troepen uit Irak weg te halen. Bovendien zouden alle Iraakse vrouwen uit cellen in Irak moeten worden vrijgelaten.

De vrijlating van Iraakse vrouwen is eerder al geëist tijdens andere ontvoeringen die zijn uitgevoerd door de groep van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi. Die heeft eerder gezegd trouw te zijn aan het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden.

De betrokken Poolse vrouw is de 54-jarige Teresa Borcz. Ze is getrouwd met een Irakees en ze woont al meer dan dertig jaar in het Arabische land.

In Bagdad is zaterdag het lichaam gevonden van een onthoofde man van Aziatische origine. Het gaat mogelijk om een Japanner die afgelopen dinsdag werd gegijzeld. Vrijdag werd na een vondst van een lijk op gezag van Tokio gemeld dat de Japanner was vermoord en gevonden, maar de Japanse autoriteiten erkenden later dat het om iemand anders ging.