WASHINGTON - De vrijdag verschenen videoboodschap van Osama bin Laden is zaterdag verheven tot middelpunt van de Amerikaanse verkiezingscampagne. Analisten buitelden over elkaar op de Amerikaanse televisie om uit te leggen dat Bush alleen maar garen kan spinnen met de verschijning van zijn aartsvijand. Anderen meenden juist dat Bin Laden gunstig is voor de campagne van de Democraat John Kerry.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De laatste greep zaterdag zijn kans tijdens een bijeenkomst in Wisconsin. Kerry wees Bush erop dat Osama bin Laden drie jaar na de aanslagen van 11 september 2001 nog altijd dreigementen kan uiten jegens Washington. De Democraat verweet de president opnieuw dat de huidige regering meer oog had voor een verkeerde oorlog in Irak dan voor de jacht op Bin Laden in Afghanistan of Pakistan.

Geen paniek

Bush, zijn campagneteam en het Witte Huis lieten zaterdag in verscheidene impliciete en expliciete boodschappen weten dat de president de touwtjes strak in handen heeft. Er is geen reden tot paniek en Bush heeft de dreigementen van de al-Qaedaleider besproken met Nationaal Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en met CIA-baas Goss, zo werd gemeld. Commentatoren zeiden dat Bush zich zaterdag profileerde als een bevelhebber, die standvastig blijft in de strijd tegen internationale terreur.

Peilingen

In de peilingen staat Bush nog altijd een beetje voor op Kerry. Volgens een enquête van het weekblad Newsweek die zaterdag verscheen, staat Bush enkele procentpunten boven Kerry.