BREDA - Duizenden Bredanaars waren zaterdagmiddag op de been om de Poolse oud-strijders in de stad te verwelkomen. Die waren gekomen voor de 60e herdenking van de bevrijding van Breda.

De ongeveer honderd veteranen zaten en stonden in originele geallieerde legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarmee legden ze dezelfde route af als zestig jaar geleden. Ze werden voorafgegaan door de Liberation Band uit Leiden en vlaggendragers met de vlaggen van de toenmalige geallieerden.

Cadeau

In het Wilhelminapark stond het gezelschap stil bij een deze week teruggeplaatste, volledig gerestaureerde tank. De Polen deden deze Duitse Panzer-D tank uit 1943 in 1945 aan Breda cadeau als symbool van de overwinning.

Generaal

Nadat de veteranen op de Grote Markt waren toegespeeld door het garnizoensorkest uit het Poolse Zagan werden zij op het stadhuis ontvangen door burgemeester Van der Velden. Onder hen was ook de zoon van generaal Stanislaw Maczek onder wiens commando de Eerste Poolse Pantserdivisie Breda heeft bevrijd. Maczek overleed tien jaar geleden op 102-jarige leeftijd. Hij is op de Poolse militaire begraafplaats in Breda begraven.

Europese Unie

Burgemeester Van der Velden noemde de herdenking een mooie gelegenheid "om je af te vragen of Nederlanders de indertijd verkregen vrijheid niet verwaarlozen". Hij omschreef de toetreding van Polen tot de Europese Unie als een belangrijke gebeurtenis. "Wij wisten al lang dat Oost en West goed met elkaar konden samenwerken."

Koningin

De herdenking van zestig jaar bevrijding begon vrijdag met een herdenkingsconcert in de Grote Kerk. Zondag zullen Koningin Beatrix en President Kwasniewski van Polen een kerkdienst bijwonen in de Mariakerk. Een aantal Poolse strijders ging daar op 29 oktober 1944 naar de kerk voordat ze Breda binnentrokken. De koningin en de president leggen daarna kransen op twee militaire erevelden in Breda.