De NAVO is bezorgd dat de Russische vloot die via de Middellandse Zee richting Syrië vaart, wordt ingezet voor meer bombardementen op Aleppo.

Dat zei de chef van het militaire bondgenootschap Jens Stoltenberg dinsdag in Brussel. 

De Russen hebben het recht door internationale wateren te varen, erkende de Noorse oud-premier. Stoltenberg noemde het zorgwekkend als Moskou de beschietingen op Aleppo zou intensiveren. "Dat zou de humanitaire situatie verergeren." Hij riep Rusland op afspraken over een staakt-het-vuren na te komen.

De Russische marineschepen, waaronder een vliegdekschip, voeren vrijdag door het Kanaal. Naar verluidt heeft Spanje de vloot toestemming verleend om op zijn grondgebied bij te tanken en onderhoud te plegen. Elk land kan zelf besluiten of het Russische schepen bevoorraadt, zei Stoltenberg.

Verhofstadt

Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, reageerde meer uitgesproken. Spanje heeft vorige week een EU-verklaring over mogelijke Russische oorlogsmisdaden in Aleppo getekend, memoreerde de Belgische politicus. "En vandaag helpt het door de vloot bij te tanken die op weg is om meer wreedheden te plegen. Serieus?"

De NAVO is niet betrokken bij de strijd in Syrië, maar steunt de anti-IS-coalitie in Irak en Syrië onder Amerikaanse leiding door informatie van AWACS-radarvliegtuigen te delen. De eerste vlucht was op 20 oktober en er volgen er meer. Stoltenberg zei het belangrijk te vinden dat de westerse alliantie de coalitie helpt om een beter beeld van de situatie op de grond te krijgen. "We blijven doorgaan tot IS is verslagen."

Video: De destructie van Aleppo in beeld

De destructie van Aleppo in beeld
De destructie van Aleppo in beeld