DEN HAAG - Tussen de 2500 en 3000 Koerden hebben zich zaterdagmiddag verzameld op het Malieveld in Den Haag, om te protesteren tegen uitzetting van Nuriye Kesbir. Kesbir wordt gezien als een van de kopstukken van de Koerdische partij PKK die strijdt tegen de Turkse overheersing van Koerdistan, waarvan een deel in Oost-Turkije ligt.

De demonstranten lopen rond met portret van Kesbir en met vlaggen met daarop het portret van Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging Konga-Gel, de opvolger van de PKK. Öcalan zit sinds 1999 in Turkije in de gevangenis.

Oorlogsmisdaden

Minister Donner van Justitie besloot onlangs de uitlevering van Kesbir aan Turkije goed te keuren. De Koerdische activiste vroeg in 2001 asiel aan in Nederland. Ankara vroeg om haar uitlevering omdat ze haar verdenkt van het plegen van oorlogsmisdaden. Kesbir en haar achterban vrezen dat ze in Turkije geen eerlijk proces krijgt en dat zij gefolterd zal worden.

Garanties

De Hoge Raad bepaalde eerder dit jaar ook dat de uitlevering mocht doorgaan. Daarbij raadde de raad minister Donner wel aan garanties van Turkije te vragen dat de Koerdische eerlijk wordt berecht en dat zij niet gemarteld wordt. Maandag dient bij de rechtbank in Den Haag nog een kort geding, tegen de beslissing van de minister. Dat geding is hoogstwaarschijnlijk Kesbirs laatste mogelijkheid om via juridische weg iets tegen de uitlevering te doen.

Grijs kenteken

Behalve de Koerden protesteren op hetzelfde Malieveld ook eigenaars van voertuigen met een grijs kenteken tegen de kabinetsplannen om dit af te schaffen. De helft van veld is bezet met honderden voertuigen, waaronder vele bestelbusjes.