EINDHOVEN - Ondanks kinderziektes en ruim een jaar vertraging van het Eindhovense busproject, heeft minister Peijs van Verkeer zaterdag de nieuwe Phileas-lijnen geopend. De Phileas, een futuristische bus, maakt onderdeel uit van hoogwaardig openbaar vervoer tussen het Centraal Station in Eindhoven, buurgemeente Veldhoven en Eindhoven Airport.

Met een ruk aan een koord onthulde Peijs het prestigeproject. Het nieuwe openbaar vervoersysteem combineert de voordelen van de bus met die van de tram. De geleide bussen kunnen in principe zonder chauffeur rijden. Een reeks magneten in de speciaal aangelegde betonnen busbanen houdt de voertuigen in het goede spoor. Desondanks zit er uit veiligheidsoverwegingen toch een chauffeur achter het stuur.

Opstartproblemen

Phileas, genoemd naar de door Jules Verne bedachte wereldreiziger, is een initiatief van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Het project vergde tot nu toe een investering van ongeveer 50 miljoen euro. De introductie heeft ruim een jaar later plaats dan gepland. Ondanks uitgebreide testen deden zich onder meer problemen voor met de software, de accu's en het informatiesysteem dat reizigers tot op de minuut nauwkeurig moet laten weten hoe laat de bus komt.

Phileas is bedacht in het begin van de jaren negentig, toen de regio met forse economische problemen worstelde. Het nieuwe systeem moet niet alleen een impuls geven aan het openbaar vervoer, maar ook aan de regionale economie.

Buitenland

Ook vanuit het buitenland is er veel interesse voor de nieuwe Eindhovense stadsbus, ontwikkeld door een dochterbedrijf van de Eindhovense onderneming VDL-Groep. Zo overweegt China de voertuigen in te zetten bij de Olympische Spelen in 2008 in Peking.