ROME - De Italiaanse kandidaat-eurocommissaris Rocco Buttiglione trekt zich terug. Dat maakte hij zaterdag in de Italiaanse hoofdstad Rome bekend.

Buttiglione zou als vice-voorzitter van de Europese Commissie belast worden met justitie en asiel, maar kwam onder vuur te liggen vanwege zijn ideeën over homoseksuelen en vrouwen.

Uitstel

Het Europees Parlement dreigde woensdag de hele nieuwe Europese Commissie weg te stemmen als Buttiglione justitiecommissaris zou blijven. Door uitstel van de stemming kan de nieuwe Europese Commissie voorlopig niet aan de slag.

Buttiglione is momenteel minister van Europese Zaken voor Italië. Hij werkt ook als professor politieke wetenschappen aan de universiteit van Rome. Voorheen was hij tekstschrijver voor de paus.

Homoseksualiteit

Buttiglione kwam in opspraak toen hij een vraag beantwoordde van de Nederlandse europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). Zij vroeg naar zijn mening over homo's. Hij zei persoonlijk homoseksualiteit zondig te vinden, maar voegde eraan toe daar als eurocommissaris anders over te denken. Het parlement geloofde daar niks van en wees hem in meerderheid af.

Buitenweg spreekt zaterdag over een verstandig besluit van Buttiglione. "Hij zou anders bepaalde macht hebben gehad die het parlement niet meer kon corrigeren", reageerde ze. "Hij had zelf al eerder zijn conclusies moeten trekken, want hij wilde zelf geen andere vakgebied als eurocommissaris".

Kroes

De GroenLinks-europarlementariër vindt dat ook Nederland nu bereid moet zijn om Kroes te laten vallen. Het Europees Parlement had ook op haar veel kritiek: als zakenvrouw had Kroes met veel bedrijven te maken en daardoor dreigt belangenverstrengeling. Kroes besloot daarop besluiten over die bedrijven aan anderen over te laten. Dat bezorgde haar de bijnaam van 'parttime-eurocommissaris'.