De Spaanse Socialistische Partij (PSOE) heeft zondag besloten dat ze de vorming van een minderheidsregering door de Volkspartij (PP) van premier Rajoy steunt. Het besluit betekent een einde aan de politiek impasse in het land. 

Van de leden van de Socialistische Partij stemden 139 personen voor de vorming van een minderheidsregering, 96 mensen stemden tegen. Bij het uitblijven van steun voor een minderheidsregering, zouden voor de derde keer in een jaar tijd verkiezingen gehouden moeten worden in Spanje. 

Het land zit al ruim tien maanden zonder regering. Na de laatste verkiezingen werden er meerdere pogingen ondernomen om toch tot een regering te komen. Een van de mogelijkheden die daarbij onderzocht werd, was een coalitie van de PSOE en de PP. Die pogingen liepen echter op niks uit. 

Vooral de voormalige PSOE-leider Sánchez en zijn aanhangers weigerden met demissionair premier Mariano Rajoy en zijn conservatieve partij PP in zee te gaan. Sánchez stapte begin oktober op, waarna de PSOE een nieuwe top koos. 

Verkiezingen

Spanje heeft formeel tot 31 oktober om tot een nieuwe regering te komen voor er weer nieuwe verkiezingen gehouden worden. Nu de PSOE akkoord is met de vorming van een minderheidsregering door Rajoy, is er nog maar kort de tijd om te onderhandelen over gedoogsteun.

De socialistische afgevaardigden zullen zich van stemming onthouden. Dat kwam de PSOE op kritiek te staan van de linkse protestpartij Podemos. Leider Pablo Iglesias zei in een reactie dat in Madrid "de facto een grote coalitie is gevormd".

Javier Fernández, voorzitter van het interim-bestuur van de PSOE, vond die conclusie erg kort door de bocht. "Onze partij voert de oppositie aan en zal dat blijven doen." Fernández sprak van een keus voor het "minste van twee kwaden". Een verzwakte conservatieve regering is voor hem en veel partijgenoten beter dan nieuwe parlementsverkiezingen met een dreigende afstraffing.