LEEUWARDEN - De Britse autoriteiten hebben het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden toestemming gegeven de in Londen verblijvende Afghaan M.A. te horen in verband met de moord op Marianne Vaatstra. Dat heeft een woordvoerster van het OM zaterdag gezegd.

Het OM wil de man als getuige horen. Friese rechercheurs vertrekken binnenkort naar Engeland. Het verzoek is vorig jaar september al ingediend.

Asielzoekerscentrum

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag in een weiland bij Veenklooster verkracht en vermoord. De politie zag de Afghaan vier maanden lang als verdachte. A. woonde ten tijde van de moord in het nabijgelegen asielzoekerscentrum in Kollum. Kort na het misdrijf verdween hij.

DNA

A. meldde zich vrijwillig bij de politie in Londen, nadat een internationaal opsporingsbevel tegen hem was uitgevaardigd. De DNA-sporen op het lichaam van het meisje bleken anders dan het DNA van de Afghaan te zijn. Hij werd daarom vrijgelaten.

Nieuwe tips

In totaal zijn vijf mensen ooit als verdachte van de verkrachting en moord aangewezen. Allen bleken onschuldig. Het onderzoek naar de moord is, op het verhoor van de Afghaan na, op 1 juli 2003 afgesloten. Nieuwe tips worden nog wel nagetrokken.