ROTTERDAM - De agressie in ziekenhuizen neemt dit jaar iets af. Het aantal incidenten waarbij personeel te maken krijgt met agressie van cliënten of bezoekers, komt in 2004 naar schatting uit op 7644. Dat betekent een daling van 11 procent in vergelijking met 2003, toen er 8500 incidenten plaatsvonden. De agressie kost alle ziekenhuizen samen in totaal 21,5 miljoen euro.

Medewerkers van het project Veiligezorg hebben dat zaterdag bekendgemaakt op de landelijke CDA-actiedag Waarden en Normen in Rotterdam.

De daling blijkt uit gegevens van het Ziekenhuis Incidenten Registratie Systeem. In zestien ziekenhuizen zijn 784 incidenten geregistreerd. Per ziekenhuis is dat 4,9 incidenten per maand. Omgerekend naar alle ziekenhuizen zijn dat 7644 incidenten.

Verbaal geweld

Bij de meeste gebeurtenissen gaat het om verbaal geweld (42 procent), daarna volgen bedreigingen (31 procent) en fysiek geweld (27 procent). Uit onderzoek blijkt dat een incident met agressie een zorginstelling gemiddeld 2800 euro kost. Per ziekenhuis is dat 14.000 euro per maand. Voor alle ziekenhuizen betekent dat een kostenpost van 21,5 miljoen euro op jaarbasis.

Volgens woordvoerder J. Franx van het project Veiligezorg maakt een instelling kosten na een incident doordat slachtoffers ervan soms zo aangedaan zijn dat ze verzuimen en vervangen moeten worden.

Kosten

Naast de administratieve rompslomp kunnen er behandelkosten en materiële kosten aan te pas komen. Verder moet er aangifte gedaan worden en wordt de verzekering ingeschakeld. "Soms volgt na een incident langdurig verzuim, zeker als het vaker is gebeurd, waardoor het ziekenhuis daardoor soms tientallen duizenden euro's kwijt is", aldus Franx.

Veiligezorg

Veiligezorg is een initiatief van de sociale partners in de zorg en de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Het richt zich op preventie en repressie van agressief gedrag. Doel is om organisatorische, bouwkundige en elektronische aanpassingen in de ziekenhuizen door te voeren om de kans op incidenten te verkleinen.