ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vrijdag gezegd dat kandidaat-eurocommissaris Rocco Buttiglione minister in zijn regering blijft. Meest waarschijnlijk wordt een andere kandidaat gevonden om hem te vervangen als Europees commissaris.

"Ik denk dat het daarop uitloopt", aldus Berlusconi tegen Italiaanse media. Hij voegde eraan toe dat het "zinloos is te ontkennen dat dit de meest waarschijnlijke uitkomst is". Italië hield tot nu toe vast aan Buttiglione, die in de nieuwe Europese Commissie de post justitie en asiel zou krijgen.

Uitspraken

De 56-jarige conservatieve rooms-katholiek had de afgelopen dagen het Europees Parlement (EP) tegen zich gekeerd met controversiële uitspraken over homoseksualiteit en het huwelijk. Geconfronteerd met een waarschijnlijke afwijzing van zijn team besloot aankomend Commissievoorzitter Barroso woensdag de stemming in het EP op te schorten.

Tournee

Barroso begint de komende dagen aan een tournee langs enkele hoofdsteden in de EU om een oplossing te vinden voor de politieke impasse in Europa. Na afloop van overleg met de Europese regeringsleiders, vrijdag in Rome, wilde hij echter niet zeggen hoeveel en welke hoofdsteden hij gaat bezoeken. Ook zei hij niet op welke termijn hij een oplossing voorziet.