LEEUWARDEN - Politie en justitie gaan opnieuw onderzoek doen naar de moord op Marianne Vaatstra. Daarvoor is een heel nieuw politieteam van twintig mensen samengesteld. Aan het hoofd van het onderzoek staat ook een nieuwe officier van justitie.

Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vrijdag tijdens de presentatie van het 'second opinion'-onderzoek naar dit misdrijf. Het zestienjarige meisje uit het Friese Zwaagwesteinde werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 vastgebonden, verkracht en vermoord.

De ouders van Marianne zijn inmiddels ingelicht over de nieuwe ontwikkeling. Volgens het OM zijn ze blij met het nieuwe onderzoek. Justitie besloot begin dit jaar om vier deskundigen nog eens naar het doodgelopen onderzoek van dit misdrijf te laten kijken.

Dat gebeurde nadat er ook na een tweede uitgebreid DNA-onderzoek (onder vijfhonderd mannen) geen dader kon worden opgespoord. De recherche heeft namelijk wel erfelijk materiaal (DNA) van de vermoedelijke moordenaar beschikbaar.

Nicky Verstappen

Advocaat-generaal L. van Dijk, officier van justitie O. van der Veen, beiden afkomstig van het Openbaar Ministerie in Den Haag en de rechercheurs W. Vellings en A. De Vries van de regiopolitie Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden keken opnieuw naar de zaak. De twee laatsgenoemden lichtten eerder ook de vastgelopen zaak naar de moord op Nicky Verstappen door.

De 11-jarige jongen uit het Limburgse Heibloem verdween op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn dode lichaam gevonden. Deze 'second-opinion' leidde nog niet tot het oplossen van de zaak.