DUBAI - De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft vrijdagavond een videoboodschap uitgezonden van terroristenleider Osama bin Laden. De topman van al-Qaeda richtte zich tot het Amerikaanse volk en dreigde met nieuwe aanslagen, vergelijkbaar met die van 11 september 2001 in New York en Washington.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bin Laden zei dat de veiligheid van de Amerikanen niet afhangt van de vraag of George Bush of John Kerry president is, maar van het Amerikaanse beleid. Wel zei hij dat de aanslagen op 11 september minder ernstig waren geweest als Bush beter had opgelet. Ook zei hij dat de redenen die hij destijds had om de Verenigde Staten aan te vallen, nog altijd bestaan.

Misleid

De Saudische terroristenleider beschuldigde Bush ervan dat die zijn eigen volk heeft misleid. De corruptie in de Amerikaanse politiek lijkt volgens hem veel op die van Arabische regeringen.

"Het is nooit in ons opgekomen dat de opperbevelhebber van het land (Bush, red.) 50.000 burgers in de twee torens die verschrikkingen alleen zou laten doormaken. Omdat hij het belangrijker vond te luisteren naar een kind dat vertelde over haar geitjes", zei Bin Laden, doelend op Bush' bezoek aan een school tijdens de aanslagen.

Hij zei verder dat hij voor het eerst overwoog de VS aan te vallen na de israëlische invasie van Libanon in 1982. Volgens een Amerikaanse functionaris geloven de inlichtingendiensten dat de persoon op de video echt Bin Laden is. Hij las zijn tekst op van papier met een sterke stem en maakte een gezonde indruk.

Bron

Al-Jazeera zei de videoboodschap vrijdag te hebben ontvangen, maar weigerde zijn bron prijs te geven. Bin Laden verscheen in september 2003 in een video samen met zijn rechterhand Ayman al-Zawahiri. Toen prees hij de kapers van 11 september 2001 en riep hij op tot een heilige oorlog (jihad) tegen de Verenigde Staten.

In april van dit jaar, niet lang na de bomaanslagen in de Spaanse hoofdstad Madrid van 11 maart, bood Bin Laden in een geluidsopname Europese landen vrede aan, als zij hun troepen zouden terugtrekken uit Irak. De deadline van drie maanden verstreek zonder dat Europa daaraan gehoor gaf. Bin Laden liet echter niets meer van zich horen.

Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Bin Laden zich nog altijd schuilhoudt in het afgelegen, bergachtige grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan.