TOKIO - De Japanse burger die eerder deze week werd ontvoerd in Irak, is gedood. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo vrijdagavond. Shosei Koda (24), wiens lichaam nabij de stad Tikrit opdook, werd ontvoerd door een militante islamitische groep, die eiste dat Tokio zijn troepen uit Irak zou weghalen. De Japanse premier Koizumi zei direct niet op de eis te zullen ingaan.

De radicale groepering van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi verklaarde dinsdag verantwoordelijk te zijn voor de gijzeling. Tokio kreeg 48 uur om de troepen terug te trekken. De Japanners zijn actief in dezelfde zuidelijke Iraakse regio als de Nederlanders. Het Japanse contingent heeft nadrukkelijk geen gevechtstaak en mag alleen deelnemen aan humanitaire operaties.

Osama bin Laden

Al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor tal van aanslagen, ontvoeringen en moorden in Irak. Hij is naar eigen zeggen verbonden aan het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden.

Eerder dit jaar werden al vijf Japanners gegijzeld in Irak. Deze hulpverleners en journalisten kwamen uiteindelijk allen vrij. Ook toen werd geëist dat Tokio zijn manschappen zou terugtrekken. Vier andere Japanners, twee diplomaten en twee journalisten, kwamen in respectievelijk november 2003 en mei van dit jaar door geweld om het leven in Irak.

Het mandaat van de Japanse aanwezigheid in Irak loopt overigens op 14 december af. De Japanse regering heeft nog niet besloten of de missie wordt verlengd. Uit een eerder deze week verschenen peiling van een grote Japanse krant is gebleken dat 63 procent van de Japanners vindt dat het na 14 december wel welletjes is.