DEN HAAG - Prinses Mabel, de vrouw van prins Friso, is in verwachting. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdagavond meegedeeld namens een 'buitengewoon verheugde' koningin Beatrix. De baby wordt eind april verwacht.

Het kind wordt graaf of gravin van Oranje-Nassau en jonkheer of jonkvrouw van Amsberg, maar is geen lid van het Koninklijk Huis en kan ook nooit voor troonopvolging in aanmerking komen.

Prins Friso verloor door zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit, op 24 april van dit jaar in Delft, zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis, zijn plek in de lijn van troonopvolging en zijn titel van Prins der Nederlanden.

Ellende

Van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal was er geen toestemming gevraagd. Aan het huwelijk ging een hoop ellende vooraf, doordat Mabel in opspraak raakte door haar contacten met maffiabaas Klaas Bruinsma. De regering zag af van het indienen van een zogenoemde Toestemmingswet voor het huwelijk, noodzakelijk voor een lid van het Koninklijk Huis dat dit wil blijven.

Friso hield de titel van Prins van Oranje-Nassau als persoonlijke titel (dus niet erfelijk) met het predikaat Koninklijke Hoogheid. Hij kreeg wel de erfelijke titel graaf, die nu dus automatisch op zijn nakomeling(en) overgaat.

Adel

Mabel werd door haar huwelijk niet van adel. Volgens gebruik kan ze echter worden aangeduid met de titel en het predikaat van haar echtgenoot, vandaar dat de Rijksvoorlichtingsdienst in het communiqué over de nieuwe baby spreekt van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel. De RVD doet normaal geen mededelingen over leden van de koninklijke familie die niet tot het Koninklijk Huis horen en spreekt in de bekendmaking dan ook namens de koningin.

De kinderen van prins Constantijn, de jongere broer van Friso, en prinses Laurentien zijn ook graaf en gravin. Zij hebben wel gewoon hun plek in de lijn van troonopvolging. Deze twee kinderen zijn nu nog lid van het Koninklijk Huis. Het zijn immers kleinkinderen van de regerend vorst en dus familie in de tweede graad. Als prins Willem-Alexander de troon heeft bestegen, worden ze 'derdegraads' en vallen dan af als lid van het Koninklijk Huis. In geval van nood kunnen zij echter wel tot de troon worden geroepen.

Vierde kleinkind

De nieuwe baby wordt het vierde kleinkind van koningin Beatrix en prins Claus, na erfprinses en toekomstig koningin Catharina-Amalia, kind van Alexander en Máxima, en Eloise en Claus-Casimir, het tweetal van Constantijn en Laurentien.