UTRECHT - Twee medici van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) pleiten voor betere voorlichting aan patiënten en acupuncturisten over de risico's op een klaplong. Aanleiding was een vrouw die na een behandeling met een dubbelzijdige klaplong bij hen in het ziekenhuis belandde. Haar long was lekgeprikt.
UMC

Geschrokken doken D. Ramnarain en R. Braams van het UMCU in de literatuur om te kijken wat er over het fenomeen is geschreven. Dat bleek bitter weinig, aldus Ramnarain. Uit buitenlandse studies bleek dat infecties de meest voorkomende bedreigende complicatie van acupunctuur is. De klaplong komt op de tweede plaats.

Ramnarain vermoedt dat veel acupuncturisten niet op de hoogte zijn van dit risico. Volgens dokter J. Gaasbeek Janzen van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging is dat een misvatting. De klaplong is een onderdeel van de opleiding die arts-acupuncturisten volgen. Of dit ook geldt voor mensen die de hbo-opleiding volgen, is hem niet bekend.

De Utrechtse artsen willen vooral behandelaars en patiënten waarschuwen, omdat mensen die een klaplong krijgen daar vaak nog een dag mee doorlopen. Hij wil dat acupuncturisten alert zijn op patiënten die na een behandeling bijvoorbeeld klagen over pijn op de borst.

Gaasbeek Janzen zegt dat dit al gebeurt. Hij waarschuwt zelf zijn patiënten niet specifiek op het risico van een klaplong, omdat het volgens hem haast nooit voorkomt. De arts vraagt ze altijd contact op te nemen als ze na de laatste behandeling klachten hebben.

Hoe vaak een klaplong als gevolg van een acupunctuurnaald voorkomt, is volgens Ramnarain niet duidelijk. Hij pleit voor meer onderzoek daarnaar. Het gaat de arts te ver de alternatieve behandelwijze af te raden. "Acupunctuur is wel een veilige, aanvullende geneeswijze. Al gebeurt het maar in 1 procent van alle behandelingen, dan nog is het risico niet te verwaarlozen." Gaasbeek Janzen is ook voorstander van een onderzoek.