Lodewijk Asscher stelt zich officieel kandidaat als lijsttrekker van de PvdA. Als leider van de sociaal-democraten wil hij de stem worden van alle "goedwillende mensen" die genoeg hebben van de "negativiteit van de PVV" en "het kille materialisme van de VVD".

Dat zei hij maandag tijdens de bekendmaking van zijn kandidatuur op het Calvijn College in Amsterdam.

Over zijn directe tegenstanders, Diederik Samsom en Jacques Monasch wilde hij niets niks negatiefs zeggen. "Mijn tegenstanders zijn Rutte en Wilders", aldus de huidige vice-premier.

Tegenover NU.nl zegt hij na afloop van de presentatie dat hij vindt dat Samsom respect verdient. "Het land moet hem dankbaar zijn. Over alles wat hij afgelopen jaren heeft gedaan. Ons land uit de crisis geholpen met ongekend doorzettingsvermogen", aldus Asscher. 

Volgens hem heeft het dan ook niks met Samsom te maken dat hij zich toch mengt in de strijd om het lijsttrekkerschap.

Progressieve vuist

"Ik vind het belangrijk dat we met de progressieve beweging een vuist kunnen maken op 15 maart. Als je kijkt hoe we er nu voorstaan is dat niet vanzelfsprekend. Dan moet iedereen die daar aan kan bijdragen zich melden en ik denk dat ik dat kan", stelt hij.

"De onderwerpen waar het over gaat: integratie streng en liefdevol, oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Dat zijn mijn onderwerpen waar ik me al tien, vijftien jaar voor inzet. Dan ga ik niet aan de zijlijn staan wachten. Dan meld ik me voor de strijd."

Video: Asscher over de strijd met Samsom

Kandidaat PvdA-lijsttrekker Asscher wil niet aan zijlijn staan
Kandidaat PvdA-lijsttrekker Asscher wil niet aan zijlijn staan

Haat en uitsluiting

In zijn speech zei Asscher bovendien dat de samenleving te veel tegen elkaar wordt opgezet. Radicale moslims proberen andere moslims van de Nederlandse samenleving los te rukken en "populistische bangmakers" spelen in op angsten die er zijn.

"Hitsers en splitsers", noemt Asscher hen. Ze maken gebruik van hetzelfde recept: haat en uitsluiting, zei de huidige minister van Integratie.

Hij herhaalde zijn boodschap in de richting van de VVD. De liberalen zouden volgens Asscher de middenklasse verraden door te morrelen aan werknemersrechten.

Behang uitzoeken

Ook hekelt hij de houding van de coalitiepartner die de ministersposten in het volgend kabinet al lijkt te verdelen, terwijl de kiezer nog moet spreken. "Halbe Zijlstra (VVD-fractievoorzitter, red.) is het behang op het ministerie van Sociale Zaken al aan het uitzoeken", aldus Asscher.

Ook als de PvdA niet de grootste wordt en wordt veroordeeld tot de oppositiebankjes, wil Asscher de leider van de partij en van "de progressieve beweging" worden.

Geen verrassing

De kandidaatstelling liet lang op zich wachten, maar kwam ook niet echt als een verrassing. Vorige week wist de NOS te melden dat de vice-premier zich maandag officieel in de strijd om het lijsttrekkerschap zou melden.

De huidige PvdA-leider Diederik Samsom maakte in september bekend de komende verkiezingen de kar opnieuw te willen trekken. 

Onder zijn leiding staat de partij in de peilingen op een historisch laag zetelaantal en heeft de PvdA de afgelopen gemeenteraads-, provinciale staten- en Europees parlementsverkiezingen verloren. Desalniettemin is hij vastberaden de strijd met zijn uitdagers aan te gaan. 

Alleen in een directe strijd met tegenkandidaten kan Samsom zijn geloofwaardigheid als PvdA-leider, die in een kabinet met de VVD moeilijke keuzes heeft moeten maken, terugwinnen en met een stevig mandaat van de leden de verkiezingen ingaan.

Monasch

Of hem dat ook gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Hij moet niet alleen Asscher zien te verslaan, maar ook Kamerlid Jacques Monasch. 

De 54-jarige Fries, die sinds zijn 16e lid is van de PvdA, kondigde donderdag onverwacht aan zich in de strijd te mengen. Nu de partij heeft besloten dat ook niet-leden voor twee euro tijdelijk lid kunnen worden en mogen meestemmen, heeft de verkiezing een nieuwe dynamiek gekregen.

Monasch maakt zich zorgen om de koers die de partij onder het bewind van Asscher, Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman heeft ingeslagen. Over de samenwerking met de VVD is volgens Monasch niet goed nagedacht en het kabinetsbeleid heeft PvdA-kiezers vervreemd van de partij.

Video: Asscher over de kritiek van Monasch

Asscher denkt dat PvdA-leden het oneens zijn met kritiek Monasch
42
Asscher denkt dat PvdA-leden het oneens zijn met kritiek Monasch

Matchfixing

Een strijd tussen Samsom en Asscher is volgens Monasch een "poppenkast" en de opzet van de verkiezing doorgestoken kaart. "Matchfixing" noemt hij het.

De procedure rond de verkiezing zou door Asscher, Samsom en Spekman van tevoren zijn opgesteld en Asscher en Samsom zouden zich hebben bemoeid met de inhoud van het verkiezingsprogramma en samenstelling van de kandidatenlijst. 

Hij eiste maandagochtend opheldering van Spekman over de afspraken die er in aanloop naar de lijsttrekkersverkiezingen zijn gemaakt.

Asscher wierp de beschuldigingen maandag van zich af. "De leden zullen het wel degelijk fijn vinden dat ze zelf een keuze kunnen maken.  Het is bijna een belediging om te doen alsof die niet heel goed zelf een keuze kunnen maken."