ROTTERDAM -De verdachte van de moord op Nienke Kleiss uit Schiedam heeft afgelopen juli in Maassluis een vrouw proberen aan te randen op dezelfde manier als met Nienke en haar vriendje Maikel het geval was. Ook in Maassluis bond hij een veter om de nek van het slachtoffer om zodoende te proberen de vrouw te wurgen.

Dat blijkt uit de tenlastelegging van justitie aan de 25-jarige verdachte (W.H.). H. moet woensdag verschijnen voor de rechtbank in Rotterdam. Dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, omdat het onderzoek eerst afgerond moet worden.

Geen uitsluitsel

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft het DNA-onderzoek tot nu toe geen uitsluitsel geleverd over de identiteit van de moordenaar van Nienke. Wel is bekend dat het DNA niet gelijk is aan dat van de in 2001 veroordeelde K.B. (Borsboom). De rechtbank veroordeelde hem voor de moord op de 10-jarige Nienke en de ernstige mishandeling van Maikel in het Schiedamse Beatrixpark in juni 2000. Hij kreeg achttien jaar celstraf en tbs opgelegd.

H. werd in juli opgepakt voor de gepoogde aanranding in Maassluis. Tijdens de politieverhoren bekende de man ook de moord op Nienke. Justitie heropende daarna het onderzoek. Het DNA-onderzoek kan dienen als sluitend bewijs tegen deze nieuwe verdachte.

Spong

Als uiteindelijk blijkt dat H. de moord gepleegd heeft, dan dient het OM een herzieningsverzoek in om de uitspraak tegen B. te veranderen. Ook B.'s advocaat G. Spong heeft aangekondigd een herzieningsverzoek in te dienen zodra bekend wordt dat de man onterecht veroordeeld is voor de moord.

H. wordt verder beschuldigd van een gewelddadige overval op een videotheek in Den Haag in september 2002. Hij verkrachtte daar volgens justitie een medewerkster en stak haar met een mes in de buik.