RIJSWIJK - De Hulpverlening Gelderland-Midden wil leden van streng christelijke geloofsgemeenschappen individueel benaderen om ze ervan te overtuigen mee te doen aan de landelijke inentingscampagne tegen de meningokok-C-bacterie. Dat heeft een woordvoerder van de gezondheidsorganisatie in Arnhem vrijdagochtend laten weten.
meningokok-C-bacterie

De woordvoerder noemde Barneveld en Scherpenzeel als voorbeelden. Daar wordt in samenspraak met de plaatselijke thuiszorginstelling en de gemeente een plan opgesteld om strenggelovigen persoonlijk te benaderen. Binnen de betreffende geloofsgemeenschappen bestaan principiële bezwaren tegen vaccinaties, omdat zij zeggen dat God en niet de mens beslist over ziekte en gezondheid.

De Gelderse hulpverleningsinstantie verwacht dat net als bij de al bestaande vaccinaties tegen bijvoorbeeld polio, er opnieuw mensen zullen zijn die de prik weigeren. De woordvoerder benadrukt dat daar niets aan te doen is, omdat de vaccinatie niet verplicht is.

Zeeland

De GGD Zeeland denkt er ook aan om de betreffende geloofsgemeenschappen apart te benaderen. Maar omdat Zeeland pas in de loop van juni aan de beurt is, zijn er volgens directeur V. Slenter nog geen concrete plannen daartoe. Hij benadrukte dat het wel een opgave wordt om alle strenggelovigen individueel aan te spreken, omdat Zeeland veel orthodox-christelijke geloofsgemeenschappen kent.

In de regio IJssel en Vecht, waar Staphorst en Genemuiden liggen, verwacht de GGD dat de grote aandacht die de meningokok-bacterie in de media krijgt, van positieve invloed kan zijn op het aantal mensen dat aan de vaccinatiecampagne meedoet. Maar een woordvoerder liet ook weten dat het volgens hem weinig zin heeft om leden van geloofsgemeenschappen individueel te benaderen, omdat het erg moeilijk is met voorlichting door geloofsprincipes heen te breken.

De GGD Zuid-Holland-Zuid verwacht dat de meningokokkenprik minder weerstand oproept dan eerder het geval was met de vaccinatie tegen polio. Een woordvoerder van de organisatie in Dordrecht zei dat volgens hem vooral christelijke jongeren van vijftien tot achttien jaar het belang van vaccinatie wel inzien. Ook in de regio Zuid-Holland-Zuid, waartoe de Alblasserwaard behoort, wonen vrij veel strengprotestantse christenen.

35.000 orthodoxe christenen

Een woordvoerster van de overkoepelende organisatie GGD Nederland verwacht dat ongeveer 35.000 orthodoxe christenen de meningokokprik zullen weigeren. Dat is 1 procent van de 3,5 miljoen kinderen en jongeren op wie de campagne is gericht. GGD Nederland baseert zich op cijfers van het Rijksvaccinatieprogramma.

De woordvoerster benadrukte dat ook andere groepen binnen de samenleving tegen inentingen zijn, zoals antroposofen en symphatisanten van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. De meningokok-C-bacterie kan hersenvliesontsteking (nekkramp) en bloedvergiftiging veroorzaken. Deze ziekten zijn levensbedreigend. Woensdag zijn de eerste oproepkaarten voor het landelijk vaccinatieprogramma verstuurd.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft sinds donderdag een internetpagina over de campagne. Het adres van deze site is
www.vaccinatie.minvws.nl