Prins Maha Vajiralongkorn wil pas over minstens een jaar tot koning van Thailand worden gekroond. Hij heeft zeker een jaar nodig om de dood van zijn vader Bhumibol te verwerken.

De Thaise koning overleed donderdag op 88-jarige leeftijd.

Minister-president Prayut Chan-o-cha verkondigde de verrassende boodschap zaterdagavond op de Thaise televisie. De 64-jarige prins wil eerst rouwen en acht een periode van een jaar daarvoor gepast.

Aangezien het land formeel een staatshoofd moet hebben, is de 96-jarige Prem Tinsulanonda als hoofd van de Koninklijke Adviesraad de aangewezen persoon om het koningloze tijdperk op te vullen. De adviesraad is een machtig orgaan in het Aziatische koninkrijk.

Tinsulanonda was vroeger verder onder meer premier. 

Tijdelijke opvolger Thaise koning is 96-jarige Prem Tinsulanonda
33
Tijdelijke opvolger Thaise koning is 96-jarige Prem Tinsulanonda

Zielenheil

Ook zaterdag werd de populaire Bhumibol overal herdacht. Talloze Thai, veelal in het zwart gekleed, en vele boeddhistische monniken, baden op straat voor het zielenheil van de overleden koning.

De kroonprins is veel minder populair dan Bhumibol. Prins Maha is drie keer getrouwd en gescheiden, en liet zich weinig in Thailand zien. Hij verbleef onder meer vaak en lang in Duitsland.