FARC wil volgens Tanja Nijmeijer niet opnieuw onderhandelen

Als het aan de Colombiaanse guerillabeweging FARC ligt, wordt niet opnieuw onderhandeld over een vredesakkoord. Hooguit wordt de bestaande concepttekst iets aangepast.

Dat zei het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer vrijdag in Nieuwsuur.

Het akkoord tussen de regering en de FARC-beweging, waarover vier jaar is onderhandeld, werd onlangs in een referendum door de Colombianen weggestemd. De in september gesloten principeovereenkomst zou te mild zijn voor de FARC-leden.

Maar liefst 63 procent van de Colombianen heeft niet gestemd. Dat vindt Nijmeijer vooral zorgelijk.

Worst case-scenario

De lobby om tegen het akkoord te stemmen was volgens haar groot. "We hadden het wel in ons achterhoofd als 'worse-case almost impossible scenario'. We waren tamelijk verrast.'" Er zijn door de FARC genoeg concessies gedaan, vindt ze.

Volgens het FARC-lid heeft de regering onvoldoende duidelijke uitleg aan de bevolking gegeven over wat er precies in het akkoord staat. "Als de deuren voor ons dichtgaan, dan gaan we naar de jungle en weer vechten", zei ze. Dat zou betekenen dat de al jaren durende guerrillastrijd niet eindigt.

Duurzame oplossing

In de hoop op een duurzame oplossing verlengde president Juan Manuel Santos vrijdag het staakt-het-vuren met de FARC tot eind dit jaar. Santos kreeg voor zijn inspanningen dit jaar de Nobelprijs voor de vrede.

Op de vraag van het actualiteitenprogramma of Nijmeijer, afkomstig uit Denekamp, nog terugverlangt naar Nederland, antwoordde ze:  "Mensen vragen me dat heel vaak. Maar ik ben niet naar Colombia gegaan om oorlog te voeren. Er is daar nog heel veel op te bouwen. Ik zou best mijn familie in Nederland willen zien, maar dat is niet mijn prioriteit."

Nijmeijer is in Cuba. Er is een Amerikaans opsporingsbevel tegen haar uitgevaardigd. Colombia heeft haar amnestie voorgespiegeld, maar of zij ook elders vrijuit zal gaan is onduidelijk.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie