AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van sergeant-majoor Eric O. Dat heeft advocaat G.J. Knoops van de militair vrijdag laten weten.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vond dat justitie niet aannemelijk had kunnen maken dat de marinier eind vorig jaar in Irak ten onrechte een waarschuwingsschot heeft gelost, waardoor hij een Irakese burger doodde. Het OM is het daar niet mee eens.

Zes maanden voorwaardelijk

Justitie had zes maanden voorwaardelijke militaire detentie en een taakstraf van 240 uur tegen O. geëist. Volgens officier van justitie E. van Dusschoten loste de 43-jarige marinier op 27 december in strijd met de voor Nederlandse militairen geldende geweldsinstructies een waarschuwingsschot in de richting van een groepje Irakezen.

Het schot zou de 32-jarige Irakees Abdullah Moushar Aadhafa hebben geraakt, waardoor de man later aan zijn verwondingen overleed.

Moelijke omstandigheden

De rechtbank oordeelde bijna twee weken geleden dat "de verdachte onder moeilijke omstandigheden was". Hij had onvoldoende mensen bij zich en het dreigingsbeeld dat hij schetste, is tijdens de behandeling van de zaak overeind gebleven, concludeerden de rechters.

Ze vinden dat als uitgangspunt moet worden genomen dat je het verhaal van een militair moet geloven. Alleen als een aanklager duidelijk kan aantonen dat de situatie anders was, kan een veroordeling volgen.

Het Openbaar Ministerie komt later op de dag met een verklaring over en de motivering voor de beslissing.

Kamp

Minister Kamp van Defensie zit niet te wachten op een hoger beroep in de zaak tegen marinier Eric O. Als het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep gaat "is dat voor Eric O. geen goede zaak'', zei Kamp vrijdag na afloop van de ministerraad. Het OM maakt later vrijdag officieel bekend dat het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak door de rechtbank.

Complicerend

Kamp zei verder dat een hoger beroep "complicerend is voor de krijgsmacht, omdat de zaak dan boven de markt blijft hangen''. Wel respecteert Kamp het besluit van het OM, "want zo zit de rechtsstaat in elkaar''.

Minister Donner van Justitie zei vrijdag dat hij geen reden heeft gezien om het OM te weerhouden van een hoger beroep. Donner kan als minister van Justitie het OM opdracht geven te vervolgen, of af te zien van vervolging.

Kamp zei verder dat Eric O. zolang als de rechtszaak duurt gewoon zijn werk kan blijven doen. Dat betekent dat hij ook kan worden uitgezonden op buitenlandse missies, als zijn eenheid daarvoor wordt aangewezen.