Het VVD-verkiezingsprogramma dat VVD-leider Mark Rutte vrijdagochtend presenteerde is volgens PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) een "bizar" en "rampzalig" plan voor de toekomst van Nederland.

Vrijdag na afloop van de ministerraad noemde de vicepremier de plannen van de VVD een "aanval op de middenklasse".

"De gewone man moet zich verraden voelen", aldus Asscher. "De boodschap van de VVD aan alle werknemers van Nederland is: je staat er alleen voor. Ik vind dat een vrij heftige aanval op de middenklasse van Nederland."

VVD-plannen

De VVD wil onder andere tornen aan het vaste contract. De loondoorbetaling bij ziekte moet voor kleine bedrijven van twee jaar verkort worden naar één jaar. Dat moet het makkelijker maken om een vast contract aan te bieden. Daarnaast moet het weer mogelijk worden dat werkgevers meerdere tijdelijke contracten binnen een bepaalde periode aanbieden. Dat moet mensen met een flexibel contract meer zekerheid bieden, stelt de liberale partij.

Ook vindt de VVD dat cao’s niet meer algemeen verbindend moeten worden verklaard zodat cao-afspraken in een bedrijfstak niet aan alle werkgevers in die sector kan worden opgelegd.

Ware gedaante

Asscher: "Dit is de ware gedaante van de VVD. Het is een heel ander geluid dan wij, gelukkig, als kabinet uitdragen waarin wij de trend van steeds meer flexwerk willen keren en het heel belangrijk vinden dat collega’s geen concurrent van elkaar worden, want dat is het effect als je stopt met de cao en arbeidsvoorwaarden die je beschermen. Dan moet iedere werknemer in zijn eentje onderhandelen met zijn baas over zijn salaris. Dan word je tegen elkaar uitgespeeld. Dan krijg je een race naar de bodem."

Asscher stelt dat de "gewone mensen" de verliezers van het VVD-programma zijn. "De enige die daarvan profiteert, zijn de grote bedrijven die op loonkosten willen bezuinigen. Daar zit ik niet voor in de politiek."

Lijsttrekkerschap

Of stevige taal van de sociaal-democraat een voorbode op het lijsttrekkerschap van de PvdA is, liet Asscher nog in het midden. Hij neemt deze maand een besluit, zo liet hij eerder weten.

Premier Rutte wilde tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet ingaan op de woorden van Asscher. "Voor iemand die zo lang moet nadenken over zijn volgende stap vind ik het nogal stoere uitspraken", was de korte reactie van Rutte.