Het Nederlandse Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de dood van fotograaf Jeroen Oerlemans. 

Dat laat woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het OM vrijdag weten. Meer wilde hij niet zeggen.

Oerlemans werd zondag in Sirte in Libië door een sluipschutter van terreurbeweging IS neergeschoten. Hij overleed enige tijd later aan zijn verwondingen.

Het lichaam van Oerlemans is vrijdag teruggekeerd in Nederland. De vlucht met zijn stoffelijk overschot kwam volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het einde van de ochtend aan.

Reportage

Oerlemans werd eerder al van de Libische hoofdstad Tripoli naar Tunis gebracht. Daar werd de kist opgewacht door de Nederlandse ambassadeur in Libië Eric Strating, die wegens de chaotische situatie in dat land vanuit Tunis werkt.

De fotograaf was met een collega op reportage om een verhaal te maken over ontmijning in Libië en het gevecht in de Libische stad Sirte.

Ontvoering

De fotograaf werd in 2012 ontvoerd in het noorden van Syrië. Hij zat samen met de Britse journalist John Cantlie tien dagen vast. Ze werden uiteindelijk bevrijd door strijders van het Vrije Syrische Leger.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het "diep- en dieptriest dat Oerlemans het leven heeft moeten laten, terwijl hij zo belangrijk werk deed".