Het Openbaar Ministerie van Breda gaat het ROC West-Brabant onderzoeken. Daarbij wordt gezocht naar wie een seksfilmpje van Chantal uit Werkendam heeft geplaatst.

Dat heeft Thomas van Vugt, advocaat van Chantal, bekendgemaakt op Twitter

"Ik ga en wil niks zeggen over de exacte inhoud van het onderzoek", aldus Van Vugt tegenover NU.nl. Het delen van details zou volgens de advocaat mogelijk de dader helpen. 

Chantal probeert al langer via rechtszaken te achterhalen wie precies een seksfilmpje van haar op Facebook plaatste. Dat leidde eerder tot een zaak tegen Facebook, dat hierdoor een onafhankelijk onderzoek moest uitvoeren naar de video. 

Bij het onderzoek werd een IP-adres van het Florijn College in Breda achterhaald. De school weigerde in september te helpen bij het doorzoeken van gegevens, om zo de privacy van scholieren te beschermen. In september bepaalde de rechter dat de school niet hoefde mee te werken.

Civiele zaak

Volgens het OM Breda betrof het in september een civiele zaak, maar werd bij een strafrechtelijke zaak alsnog bepaald dat er onderzoek gedaan wordt naar het ROC West-Brabant, waar het Florijn College onder valt. Misdaadjournalist Peter R. de Vries meldt op Twitter dat er gegevens worden gevorderd.

"Ik heb er vertrouwen in dat er nu een echt cybersecurityteam op het onderzoek zit", aldus Van Vugt. "Door het kort geding heeft de zaak nu een hoge prioriteit bij de politie."

Een team digitale rechercheurs onder leiding van een cyberofficier onderzoekt de zaak, aldus het OM tegenover NU.nl.

Volgens Van Vugt heeft het ROC in mei zijn serverdata bevroren. De kans zou daarom aanwezig zijn dat de gegevens over het plaatsen van het filmpje nog intact zijn.