LEIDEN - Het gehoor van jongeren is slechter dan wetenschappers tot op heden vermoedden. Uit een tussentijdse analyse van testen die 80.000 jongeren uitvoerden op de internetpagina oorcheck.nl, concludeert het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bovendien dat kinderen al op vroege leeftijd schade aan het gehoor oplopen.

Van de deelnemers aan de hoortest op internet behaalde slechts iets meer dan eenderde (37 procent) de uitslag 'goed', terwijl tweederde vooraf dacht goed te scoren. In tegenstelling tot de verwachting scoort de jongste groep (11- en 12-jarigen) niet significant beter dan de oudere deelnemers (13 tot 24 jaar).

Schade bij jonge kinderen

"Blijkbaar lopen jongeren al op vroege leeftijd schade op aan het gehoor", stellen de initiatiefnemers van oorcheck.nl vrijdag. "We zijn geschrokken van de uitkomsten", stelt dr. ir. J. de Laat, hoofd van het Audiologisch Centrum van het LUMC. "In de statistieken gaan we ervan uit dat een op de vijftig jongeren een slecht gehoor heeft. Volgens dit onderzoek scoort maar liefst een op de tien slecht."

De Nationale Hoorstichting en de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) lanceren vrijdag twee initiatieven om slechthorenden en huisartsen te manen tot snellere actie bij gehoorklachten.

Test op internet

Op internet komt een Nationale Hoortest (hoortest.nl), de digitale versie van een telefoonlijn die in januari 2003 werd opengesteld en sindsdien door 135.000 mensen werd geraadpleegd. Een Hoorwijzer (hoorwijzer.nl) is ontwikkeld voor mensen die informatie willen over een gehoorapparaat of andere hulpmiddelen.

Uitstel van gehoorrevalidatie heeft grote gevolgen, stelt de Hoorstichting. Een slechthorend oor dat onvoldoende geluid opneemt, loopt een nog grotere kans op achteruitgang. Bovendien went een hoortoestel moeilijker op hoge leeftijd of na een (te) late aanschaf.