WILLEMSTAD - De Antilliaanse Staten stellen een parlementaire enquête in naar de behandeling van zieke gedetineerden in de Bon Futuro gevangenis op Curaçao. De aanleiding is het overlijden van Ben Komproe, de voormalig minister van Justitie. Komproe overleed ruim twee weken geleden, nadat hij begin september was gearresteerd op verdenking van strafbare feiten.

Het initiatief voor het onderzoek komt van oppositiepartij Frente Obrero Liberashon (FOL), de partij van Komproe. Alle politieke partijen in de Staten hebben donderdag ingestemd met de enquête.

Voorbarig

Regeringspartij PAR vindt het eigenlijk nog te voorbarig omdat het parlement nog voldoende andere instrumenten heeft om haar controlewerk te doen, maar de partij wilde niet de enige zijn die tegenstemt. Langer dan twee maanden mag het onderzoek niet duren, vindt de PAR.

De affaire-Komproe is niet de enige reden voor de parlementaire enquête, verklaart de FOL-fractie. De afgelopen zes maanden zijn ook andere gedetineerden ernstig ziek geworden in de gevangenis. De grote man achter de FOL, Nelson Monte, belandde in het ziekenhuis met hartklachten. Ook voormalig minister van Sociale Zaken, Rufus McWilliam moest worden opgenomen.

Hij zat in voorarrest op verdenking van fraude rond de Antilliaanse posterijen. Komproe zat vast op onder meer de verdenking van deelname aan een criminele organisatie en schending van zijn ambtseed als minister.

Inhoud onderzoek

"We vragen ons af of het leefklimaat, de voeding, de hygiëne en de gezondheidszorg binnen de gevangenismuren wel voldoende is. Ook de wijze van verhoren door de recherche mag niet buiten beschouwing blijven", aldus fractievoorzitter van de FOL in de Staten, Richenel Look.

Dat minister van Justitie Norberto Ribeiro de commissie-Römer al heeft gevraagd onderzoek te doen naar de omstandigheden rond het overlijden van Komproe, is volgens de FOL niet voldoende. "We hebben wel vertrouwen in het werk van de commissie, maar we vinden dat de Staten zelf onderzoek moeten doen en het niet aan anderen moet overlaten", aldus Look. Berichten in de media dat de FOL uit is op de val van Ribeiro spreekt Look tegen. "Dat is zeker niet ons doel. Wij willen duidelijkheid."

Het is de vierde keer in de geschiedenis van de Antillen dat er een parlementaire enquête wordt gehouden. De laatste keer was meer dan twintig jaar geleden.