WASHINGTON - Een man die zichzelf omschrijft als een Amerikaans lid van het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda, heeft in een video gedreigd met een nieuwe golf terreuraanvallen tegen de Verenigde Staten. De man zegt dat de aanslagen ,,op elk moment'' kunnen komen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De band, donderdag uitgezonden door de Amerikaanse televisiezender ABC, lijkt volgens een woordvoerder van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA te zijn geproduceerd door de mediaorganisatie van al-Qaeda, al-Sahab producties. Functionarissen van dezelfde dienst zeiden echter dat ze de authenticiteit van de 75 minuten durende film niet konden bevestigen.

'Azzam de Amerikaan'

De man identificeert zich op de film alleen als 'Azzam de Amerikaan'. Hij heeft zijn hoofd omwikkeld met een zwart-wit geruite doek, draagt munitiezakken op zijn borst en houdt in zijn linkerhand een geweer.

,,Als God het wil, zullen de straten van Amerika rood kleuren van het bloed dat druppel voor druppel het bloed van Amerika's slachtoffers zal evenaren'', aldus de spreker. Het Amerikaanse volk is volgens de man ,,even schuldig als Bush en Cheney''.

Taliban

Het Amerikaanse televisienetwerk zegt de band vorige week vrijdag te hebben gekregen van een bron die contacten heeft met fundamentalistische Taliban-strijders en al-Qaeda-leden in het stammengebied van Pakistan.

In deze ontoegankelijke regio bij de grens met Afghanistan zou de voortvluchtige leiding van het terreurnetwerk zich schuilhouden. ABC betaalde de bron 500 dollar 'transportkosten'.

Betrouwbaarheid

Vervolgens hield ABC de video dagenlang achter, omdat ze niet zeker waren over de betrouwbaarheid. Voor zover bekend zijn er meerdere Amerikanen die met al-Qaeda samenwerken, onder wie de voormalige Californische student Adam Gadahn. De stem van 'Azzam' past echter bij geen van deze verdachten.

In de laatste dagen voor de verkiezingen kan een dergelijke video ook effect hebben op de campagne. Een van de belangrijkste thema's daarin is de strijd tegen terreur.