DEN BOSCH - De beschilderde dildo's en vibrators die kunstenaar Ralph Posset her en der in de binnenstad van Den Bosch heeft neergezet vinden gretig aftrek bij het uitgaanspubliek. Dat bleek in de nacht van donderdag op vrijdag toen de Bossche kunstenaar zijn gratis kunstwerken door de binnenstad verspreidde.

"Ik voel me nu net een schooljongen die stiekem vuurwerk afsteekt", vertelde Posset toen hij een aantal beschilderde dildo's neerzette op de Markt in de Brabantse hoofdstad. De seksspeeltjes zijn een gratis kunstwerk voor op het nachtkastje van toevallige passanten. Voor de kunstenaar is het een uiting van zijn weerzin tegen de vertutting en vertrutting van Nederland.

Tuinkabouters

De maat was voor hem vol toen op 1 april de Bossche binnenstad werd overspoeld met tuinkabouters van gips. De gratis beeldjes werden toen verspreid om aandacht te genereren voor een tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Rik Delrue in het museum voor hedendaagse kunst in Den Bosch.

"Als het museum voor hedendaagse kunst zich bezighoudt met kunst uit 1952 dan is het tijd voor actie," aldus Posset die hoopt dat ook andere kunstenaars een vuist gaan maken tegen het nieuwe conservatisme. Of zoals hij het noemt: het spook van de jaren vijftig dat overal opduikt.

Glimlach

Toch bekijkt de kunstenaar zijn actie met een glimlach. "Een goeie grap is ruw en rauw, schuurt en doet een beetje pijn", zegt de kunstenaar als hij drie dildo's prominent op het bordes van het Bossche stadhuis plaatst.

Het publiek vindt de actie in ieder geval leuk. "Deze komt bij mij in de vitrine tussen het kristal", zegt een man van middelbare leeftijd als hij een beschilderde tarzan vindt in de portiek van homobar Reinders.

Ook de 25-jarige Iris uit Den Bosch is blij met haar exemplaar. Een vriend van haar is speciaal uit Hillegom naar de stad gekomen om een echte Posset-dildo te bemachtigen: "Ik vind het wel kunst, het heeft iets geils."