DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag wil de drie vermeende taartgooiers langer vasthouden. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die wordt gevraagd de hechtenis met tien dagen te verlengen.

De drie worden ervan verdacht dat ze 14 maart taarten in het gezicht van Fortuyn gooiden tijdens de presentatie van zijn boek De puinhopen van acht jaar paars. Fortuyn deed daarop aangifte.

De drie verdachten werden dinsdag van hun bed gelicht. Volgens het OM is het verklaarbaar waarom de arrestatie van het trio twee maanden op zich heeft laten wachten. "Het was moeilijk hun namen te achterhalen", aldus persofficier E. Kole.

Ze wil niet bevestigen dat een van de verdachten enkele jaren geleden ook betrokken was bij een taartactie tegen minister Zalm. "We geven geen enkele informatie die kan leiden tot de onthulling van de identiteit van de verdachten", stelt Kole.

De taartgooiers ontkennen iets te maken te hebben met de moord op Fortuyn. Via hun advocaat lieten ze na hun arrestatie weten de verdachte van de moord niet te kennen.

/DOSSIERPim Fortuyn