De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag zes jaar cel en tbs met dwang geëist tegen een 28-jarige man voor het plegen van twee woningovervallen in Haarlem in 2013.

De man zou daarbij ernstig geweld hebben gebruikt.

De verdachte was op 10 augustus 2013 een woning binnengedrongen. Hij eiste sieraden van de bewoners, een ouder echtpaar.

De mannelijke bewoner van 67 jaar werd met een gebroken glas in het gezicht gestoken toen hij weigerde zijn ring af te geven. Zijn 71-jarige vrouw kreeg een harde vuistslag in het gezicht.

Twee weken eerder had de verdachte ook al toegeslagen in dezelfde buurt in Haarlem. Het slachtoffer bij deze woningoverval was een 89-jarige man die volgens het Openbaar Ministerie enorm werd toegetakeld. Hij werd twee dagen later door zijn dochters onder het bloed op bed gevonden.

Hoger beroep

De rechtbank sprak de man in 2014 vrij van de laatste woningoverval en veroordeelde hem voor de overige feiten, waaronder ook vernielingen en winkeldiefstallen, tot een gevangenisstraf van drie jaar en tbs met dwang. Zowel de verdachte als het OM ging in hoger beroep.

Volgens de advocaat-generaal is er voldoende bewijs om de verdachte ook te linken aan de overval op de 89-jarige.

Tralies

De impact op de slachtoffers is groot geweest "Het echtpaar heeft na de overval met tralies voor de ramen en een alarmsysteem geprobeerd een gevoel van veiligheid te creëren. Hun huis is daarmee een gevangenis geworden", zei de advocaat-generaal. De 89-jarige man is tot zijn dood enkele maanden later nooit meer dezelfde geweest.

Volgens deskundigen kampt de verdachte met chronische en ernstige psychiatrische problematiek. De kans op recidive is groot.

Het hof doet over twee weken uitspraak.