De burgerluchtvaart heeft voor het eerst een internationale overeenkomst gesloten om de uitstoot van CO2 tegen te gaan.

Over het akkoord is zes jaar onderhandeld en ondanks bezwaren van India en Rusland werd het donderdag door de VN-instantie voor de burgerluchtvaart (ICAO) in Montreal goedgekeurd.

Concreet betekent de overeenkomst dat de sector wordt gedwongen de uitstoot te beperken, bijvoorbeeld door met zuinigere toestellen te gaan vliegen. Lukt het niet om de uitstoot terug te brengen dan zal een luchtvaartmaatschappij compensatiemaatregelen moeten treffen. Dat kan bijvoorbeeld door te investeren in klimaatprojecten.

De afspraken gaan gelden voor zowel passagiers- als vrachtvluchten. "Dit is een historisch moment", zei Victor Aguado, de Spaanse vertegenwoordiger bij de ICAO. De internationale luchtvaartsector is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide.

Invoering

Landen kunnen tussen 2021 en 2026 besluiten de regelingen in te voeren. Vanaf 2027 worden deze verplicht gemaakt. Zowel India als Rusland hebben direct gezegd pas over te stappen zodra het verplicht wordt. China zal wel al voor 2027 het akkoord naleven.

Het akkoord volgt vlak op een belangrijk moment voor het klimaatakkoord van Parijs, waarin de luchtvaart niet is opgenomen. Het Europees Parlement stemde er deze week mee in, waardoor er nu genoeg steun is voor het Parijs-akkoord om in werking te treden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is blij met de overeenkomst. "De wereld heeft de kans gegrepen en een systeem aangenomen waarmee de luchtvaart haar verantwoordelijkheid neemt", zei Dijksma in een verklaring.