AMSTERDAM - De Spaanse politie heeft donderdag nog eens dertien personen aangehouden in verband met een complot van islamitische terroristen voor een bomaanslag op het hooggerechtshof in Madrid. Bij huiszoekingen in Madrid, Cadiz en Valencia heeft de politie een grote hoeveelheid documenten, alsmede videobanden en geluidscassettes in beslag genomen.

Van de verdachten zaten er vijf al vast in Spaanse gevangenissen. De verdachten, vier Marokkanen en negen Algerijnen, zijn in afwachting van hun verhoor bij het Nationale Hof in isoleercellen geplaatst. Een van hen is de Algerijn Soubi Kunic, die in 2001 werd veroordeeld wegens lidmaatschap van de extremistische groep GIA.

Van dezelfde groep maakte Allekema Lamari deel uit, een van de zeven terroristen die vermoedelijk achter de bomaanslagen van 11 maart in Madrid zaten en zichzelf enkele weken later opbliezen toen de politie op het punt stond hen te arresteren.

In verband met het complot tegen het hooggerechtshof werden vorige week al achttien verdachten in hechtenis genomen. Het Nationale Hof leidt terreuronderzoeken in Spanje.

Het complot zou gesmeed zijn door een groep die zich Martelaren voor Marokko noemt. De cel zou zijn opgericht zijn door de extremist Mohamed Achraf, die in Zwitserse hechtenis zit. Spanje heeft vorige week om zijn uitlevering gevraagd.