BOUAKE - De rebellen in Ivoorkust hebben donderdag hun medewerking aan het ontwapeningsproces opgezegd. Ook trekken de opstandelingen hun vertegenwoordigers terug uit de nationale regering. Zij zeiden tijdens een persconferentie, in hun hoofdkwartier in de noordelijke stad Bouake, dat de burgeroorlog in het Afrikaanse land ieder moment weer kan losbarsten.

De opstandelingen zeiden dat ze eerder deze week een wapentransport hebben onderschept. De wapens, waaronder machinegeweren, lanceerinstallaties voor raketgranaten en munitie, zaten verstopt tussen een lading rijst. Volgens de rebellen waren de wapens afkomstig van de regering van president Laurent Gbagbo en bestemd voor een rivaliserende factie.

De burgeroorlog in Ivoorkust begon met een mislukte couppoging in september 2002. Sinds in januari 2003 een vredesakkoord werd getekend, is het land verdeeld tussen de rebellen, die het noorden in handen hebben, en de regering-Gbagbo, die het zuiden beheerst. Ondanks de vredesregeling blijven de spanningen en het wederzijds wantrouwen tussen de strijdende partijen groot.

Wapens

De regering heeft verzuimd amnestiewetgeving voor de rebellen te tekenen. De rebellen op hun beurt hebben geweigerd voor de gestelde uiterste datum van 15 oktober de wapens neer te leggen. Gbagbo weigert bovendien macht af te staan aan premier Seydou Diarra, wiens regering van nationale eenheid na de ondertekening van het vredesakkoord is aangesteld.

In mei ontsloeg de president drie ministers van de oppositie. Sindsdien erkennen de rebellen zijn gezag niet meer. Inmiddels is ook het geweld weer opgelaaid.