MIAMI - Tienduizenden kiezers in de Amerikaanse staat Florida krijgen een nieuw biljet waarmee zij alsnog voor 2 november per post hun stem kunnen uitbrengen. Dat hebben de autoriteiten in Florida donderdag bekendgemaakt, nadat zij er niet in waren geslaagd te achterhalen waar 58.000 zoekgeraakte 'absentee ballots' waren gebleven.

De stembiljetten waren verstuurd naar kiezers die ze hadden aangevraagd omdat ze niet in staat zijn om op 2 november naar de stembus te gaan. Van de ruim 127.000 absentee ballots zijn er echter 58.000 niet aangekomen bij de geadresseerden.

Dat heeft geleid tot vrees voor herhaling van de chaos die vier jaar geleden ontstond in Florida. Door allerlei problemen en onregelmatigheden kon de uitslag van de presidentsverkiezingen pas vijf weken na de verkiezingsdag officieel worden bekendgemaakt. Tot overmaat van ramp was de uitslag in Florida ook nog eens bepalend voor de einduitslag.

Volgens de krant The Orlando Sentinel hebben in Florida inmiddels al zo'n 1,4 miljoen mensen vervroegd gestemd. Dat kan sinds 18 oktober. De helft van hen kwam in persoon stemmen, de andere helft deed dat per post. Verwacht wordt dat op 2 november al twee miljoen inwoners van Florida, eenvijfde van het electoraat, al vervroegd hebben gestemd.