Het aantal schorsingen van agenten in Turkije is opgelopen tot 12.801. De schorsingen zijn het gevolg van vermeenden banden van  de agenten met het netwerk van Fethullah Gülen. 

Het aantal geschorste politiemensen, onder wie 2.523 commandanten, vertegenwoordigt ongeveer 5 procent van de gehele Turkse politiemacht, zo meldenTurkse autoriteiten dinsdag. 

In totaal zijn na de poging tot staatsgreep ongeveer 100.000 militairen, politieagenten, ambtenaren of leden van de rechterlijke macht ontslagen of op non-actief gezet. Rond de 32.000 mensen zijn gearresteerd.

De organisatie van de in de Verenigde Staten verblijvende Gülen zat volgens de regering in Ankara achter de mislukte coup in juli.

Overzicht: Schorsingen en arrestaties in Turkije sinds couppoging

Noodtoestand

De noodtoestand die na de coup werd afgekondigd is maandag met drie maanden verlengd. President Erdogan zei vorige week dat de uitzonderingstoestand mogelijk een jaar van kracht blijft.

Mensenrechtengroepen en westerse critici vrezen dat Erdogan de mislukte coup aangrijpt om politieke tegenstanders uit te schakelen.