Moskou dringt er bij Nederland op aan dat het radargegevens die onlangs in Rusland zouden zijn opgedoken, betrekt in het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. 

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard naar aanleiding van een gesprek met de Nederlandse ambassadeur, meldt persbureau Interfax.

Moskou wil dat het onderzoeksteam ook ingaat op het niet sluiten van het luchtruim door Oekraïne "als één van de belangrijkste redenen van de tragedie", aldus het persbureau.

Moskou had de Nederlandse ambassadeur ontboden, nadat Nederland vorige week de Russische ambassadeur op het matje had geroepen.

Medewerking

De Nederlandse ambassadeur in Moskou heeft maandag ook aangedrongen op Russische medewerking in het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Ambassadeur Renée Jones-Bos was ontboden en had een gesprek met de Russische viceminister Aleksej Mesjkov.

Ze heeft benadrukt dat ons land de schuldigen voor het neerhalen van vlucht MH17 wil vinden en berechten en dat ook Rusland zich hiertoe heeft verplicht met resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad.

"We hebben het gesprek vandaag benut om opnieuw aan te dringen op de Russische samenwerking om dit doel van de internationale gemeenschap te realiseren'', aldus Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

Ongefundeerd

Rusland heeft volgens de Nederlandse verklaring zijn kritiek herhaald op de werkwijze, objectiviteit en transparantie van het onderzoek door het Joint Investigation Team (JIT).

Nederland vindt daarentegen dat Rusland ongefundeerde kritiek heeft geleverd op het onderzoek van het zogenoemde Joint Investigation Team (JIT) naar de ramp met MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de conclusies van het JIT "vooringenomen en politiek gemotiveerd".

Het JIT, dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de daders, concludeerde vorige week dat de lanceerinstallatie waarmee de fatale Buk-raket werd afgeschoten uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland.

Radargegevens

Het projectiel is volgens de onderzoekers afgeschoten in gebied waar pro-Russische rebellen de baas waren.

Vlak voor de presentatie kwam Rusland met radargegevens waaruit zou blijken dat er geen raket zou zijn afgeschoten uit rebellengebied. Rusland had eerder aangegeven dit soort radargegevens niet meer te hebben.

Medewerking

De Nederlandse ambassadeur in Moskou heeft maandag aangedrongen op Russische medewerking in het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Rusland herhaalde zijn kritiek op de objectiviteit en transparantie van het onderzoek door het Joint Investigation Team (JIT).

Ambassadeur Renée Jones-Bos was ontboden, nadat vorige week de Russische ambassadeur in Den Haag op het matje was geroepen vanwege Russische kritiek op het onderzoek. Ze benadrukte in het gesprek met de Russische viceminister Aleksej Mesjkov dat ons land de schuldigen voor het neerhalen van vlucht MH17 wil vinden en berechten.

Ze wees erop dat Rusland zich tot medewerking heeft verplicht met resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad.

Video: Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten

Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten
117
Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten