Rusland heeft wegens de toenemende spanningen met de Verenigde Staten besloten voorlopig te stoppen met de vernietiging van plutonium dat geschikt is voor kernwapens. 

President Vladimir Poetin vaardigde daarvoor maandag een decreet uit met als motivatie de "onvriendelijke handelwijze van de VS" tegen Rusland en bedreiging van de strategische stabiliteit.

Moskou en Washington hebben al in 2000 afgesproken ieder 34 ton hoogradioactief plutonium onschadelijk te maken voor oorlogsdoeleinden. Daarmee zou in 2010 worden begonnen. De Russen verwijten de Amerikanen zich niet aan de overeenkomst te houden.

Contact

Het contact tussen het Russische en Amerikaanse leger is stopgezet. Dat zegt de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov, zo schrijft Tass maandag. Eerder zei Gatilov dat Rusland probeerde het eens te worden met de VS over de hervatting van de wapenstilstand.

"Alle contact tussen de twee partijen is stopgezet, er is geen informatie meer uitgewisseld", aldus Gatilov. Een akkoord blijft daarom uit, maar "wat op 9 september in een eerder overleg is vastgelegd geeft wel een goede kans op eventuele nieuwe ontwikkelingen". 

Gatilov benadrukte daarnaast dat Rusland niet met Amerika praat over de toekomst van de Syrische president Assad.