DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor het gerechtshof in Den Bosch achttien jaar celstraf geëist tegen de 21-jarige Ben-Ammi G., die ervan wordt verdacht op 18 juli vorig jaar Bart Raaijmakers uit Tilburg te hebben doodgestoken. De overige drie verdachten hoorden vijftien, twaalf en tien jaar tegen zich eisen.

Volgens advocaat-generaal A. Brughuis is G. schuldig aan moord op de 18-jarige Tilburger. De jongen werd, toen hij samen met zijn broer en een vriend op de Reeshofdijk in Tilburg fietste, overvallen door het viertal.

Versuft

Daarbij werden wat klappen en schoppen uitgedeeld, waarna het tot een gevecht kwam tussen Raaijmakers en G. Toen het slachtoffer versuft op de grond lag, stak de verdachte hem vier keer in de rug.

De verdachte werd eerder dit jaar door de rechtbank in Breda veroordeeld tot negen jaar celstraf en tbs. Brughuis vond het echter niet nodig om voor G. de tbs-maatregel te eisen. Zij is het niet met de deskundigen eens dat G. lijdt aan een stoornis of een gebrekkige ontwikkeling. "Ik denk dat van een langdurige celstraf een meer afschrikwekkende werking uitgaat naar dit soort jongens dan tbs", aldus Brughuis.

Deskundigen

Advocaat P. Roelse was erg verrast door het standpunt van het OM. Hij haalde verschillende deskundigen aan die na onderzoek hebben geconcludeerd dat G. verminderd toerekeningsvatbaar is en behandeling nodig heeft.

"De advocaat-generaal zegt dat ie gewoon moet gaan zitten en komt met een Volkert van der G.-eis van achttien jaar. Ik denk niet dat daarmee de kans op recidive is weggenomen", betoogde Roelse. Hij pleitte ervoor om G. een celstraf van drie jaar op te leggen en tbs met dwangverpleging.

Geweld

De rechtbank in Breda veroordeelde de 19-jarige Chesley R. begin dit jaar tot twaalf jaar celstraf. Het OM eiste nu vijftien jaar. R. is naast G. degene die fysiek geweld heeft gebruikt tegen Bart Raaijmakers.

De 19-jarige George de G. hoorde twaalf jaar tegen zich eisen, na eerder veroordeeld te zijn tot acht jaar. Het OM tilt er zwaar aan dat De G. een mes bij zich had tijdens de mislukte beroving en had aangegeven dit eventueel te zullen gebruiken.

Doodslag

De strafeis tegen de 19-jarige Rewi A. bedroeg tien jaar. De rechtbank legde hem eerder zeven jaar op. Volgens het OM is het drietal schuldig aan gekwalificeerde doodslag (doodslag met verzwarende omstandigheden, in dit geval roof).

Volgens Brughuis hadden de verdachten het plan om iemand te beroven en werd geweld daarbij niet geschuwd. Ze sprak van een bewuste samenwerking. De raadslieden van de drie verdachten betoogden vrijspraak van de gekwalificeerde doodslag. Zij meenden dat hun cliënten niet de opzet hadden om iemand van het leven te beroven en bovendien ook niet bij het dodelijk geweld betrokken waren.

Blanco

De vier verdachten, die overigens allemaal een blanco strafblad hebben, betuigden openlijk spijt in de rechtszaal. Het hof doet 11 november uitspraak.