Red Bull Racing heeft zondag de eerste twee plekken in de GP van Maleisië opgeëist. Daniel Ricciardo won de race op het circuit van Sepang, vlak voor Max Verstappen.

De race was van begin tot einde spectaculair. Al in de eerste bocht viel Sebastian Vettel uit en was Nico Rosberg veroordeeld tot een inhaalrace.

Met nog zestien rondes te gaan begaf de Mercedes van Lewis Hamilton het in leidende positie. De twee Red Bulls gingen daardoor plotseling aan de leiding en reden de race probleemloos uit.

Door de dubbelslag van Red Bull heeft Mercedes de WK-titel voor constructeurs dit weekend nog niet binnengehaald. Rosberg, die derde werd, staat in de individuele WK-stand 23 punten voor op teamgenoot Hamilton. Er komen nog vijf races dit seizoen.

Het was de eerste zege van Ricciardo sinds 2014. Verstappen staat voor de vijfde keer dit jaar op het podium. 

Crash Vettel

Na drie slechte starts op rij kwam Verstappen in Maleisië wel redelijk goed weg. Toch werd de vrijdag 19 jaar geworden Nederlander ingehaald door Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur deed dat zo wild dat hij in botsing kwam met Verstappen en Rosberg.

Rosberg spinde daardoor over de baan en kwam helemaal achteraan terecht, Vettel viel uit met een afgebroken wielophanging en Verstappen verloor enkele plekken.

Die kon de Red Bull-coureur na de virtual safety car, die nodig was om de bolide van Vettel naast het circuit weg te halen, weer snel goedmaken. Achter Hamilton en Ricciardo reed Verstappen weer snel op de derde plek.

Kapotte rem

Nadat Romain Grosjean met een kapotte rem van de baan schoof, volgde er in de negende ronde opnieuw een virtual safety car. Verstappen maakte als enige coureur in de top van het veld gebruik van de situatie door een pitstop te maken en kwam als vierde de baan op, achter Kimi Raikkonen.

Nadat Hamilton, Ricciardo en Raikkonen rond de 22e ronde hun eerste pitstop maakten, ging de Nederlander aan de leiding. De inhaalrace van Rosberg had de Duitser inmiddels op de vijfde plek gebracht.

In de 28e ronde maakte Verstappen zijn tweede pitstop. Achter Hamilton en Ricciardo kwam hij als derde de baan weer op.

Uitvallen Hamilton

Met nog zestien ronden te gaan ontstond er een fel gevecht tussen teamgenoten Ricciardo en Verstappen om de tweede plek. Juist op dat moment begaf de motor van leider Hamilton het. Voor het eerst sinds ruim een jaar moest de Mercedes-coureur uitvallen met mechanische problemen.

Tijdens de virtual safety car na het uitvallen van Hamilton besloten Ricciardo en Verstappen tegelijkertijd een pitstop te maken. In de dertien resterende ronden na de virtual safety car kwam Verstappen langzaam maar zeker dichter bij de Australiër.

Met nog vijf rondes te gaan was het gat één seconde, maar daarna liep de Australiër toch weer uit naar een marge van drie seconden.

Rosberg kreeg in de slotfase een tijdstraf van tien seconden wegens een touché met Raikkonen tijdens het inhalen. De Duitser had op de finish een grotere voorsprong op de Fin.

Volgende week wordt in Japan de volgende GP verreden.