DEN HAAG - Premier Balkenende, de huidige voorzitter van de Europese Unie, zal donderdagavond een ontmoeting hebben met de beoogd voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees Barroso. Beiden zijn donderdag in Rome voor de ondertekening, vrijdag, van de Europese grondwet. Dat meldden bronnen binnen het Nederlands voorzitterschap van de EU.

De twee zullen spreken over de crisis die is ontstaan toen Barroso woensdag vlak voor de stemming in het Europees Parlement (EP) zijn commissie terugtrok. Het is nog onduidelijk wanneer Balkenende de Italiaanse premier Berlusconi zal spreken.

Italië houdt vooralsnog vast aan de eigen - omstreden - kandidaat Buttiglione voor de Europese Commissie. Diens kandidatuur leidde tot groot ongenoegen binnen het Europees Parlement.

Het is verder nog onduidelijk wanneer Balkenende met het Europees Parlement kan spreken over de ontstane situatie. De fractievoorzitters in het EP vroegen daar donderdag om. Balkenende heeft in elk geval de komende dagen geen tijd, mogelijk volgende week, aldus de woordvoerder van de premier.