AMSTERDAM - Officier van justitie M. van IJzendoorn heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot vier jaar geëist tegen vier mannen die betrokken zouden zijn geweest bij een in scène gezette overval op een auto van waardetransporteur Geldnet.

Die werd gepleegd op 1 december van het vorig jaar in Amsterdam-Noord. Bij die 'overval' werd bijna 900.000 euro buitgemaakt. Zeven ton daarvan is tot op heden niet teruggevonden.

Chauffeur

Onder de vier verdachten bevindt zich ook de chauffeur van de Geldnetauto, de 32-jarige A.N. Hij beweert bedreigd te zijn door de drie andere verdachten en gedwongen tot medewerking aan de roof, maar aan die verklaring wil aanklager Van IJzendoorn geen geloof hechten. Hij eiste dertig maanden cel tegen N., waarvan zes maanden voorwaardelijk. Juridisch kwalificeerde de officier het misdrijf als verduistering in dienstbetrekking.

De 'overval' trok destijds vooral de aandacht doordat de verdachten zich hadden bewapend met een raketwerper en een handgranaat. Dit grove wapentuig werd kort na het misdrijf in een open auto teruggevonden. Dit voertuig stond nabij een basisschool geparkeerd, met alle risico's vandien, benadrukte de officier.

Zwijgrecht

Van IJzendoorn eiste de hoogste straf tegen de 27-jarige N.L., omdat hij reeds eerder betrokken is geweest bij een overval op een waardetransport. L. heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht, evenals medeverdachte O.D. Alleen diens neef M.D. heeft verklaringen willen afleggen.

Die kwamen erop neer dat chauffeur N. met het plan voor de nepoverval is gekomen. N. zou ervoor hebben gezorgd dat hij op de bewuste dag die specifieke route kon rijden. Bovendien kon hij, als Geldnetmedewerker, weten dat de geplande 'overval' een stevige buit zou opleveren.

Geslagen

Om de zaak extra echt te doen lijken, aldus officier IJzendoorn, werd N. door zijn vermeende handlangers tijdens de 'overval' tegen de grond geslagen. De raketwerper en de handgranaat zijn overigens niet gebruikt, ook niet ter dreiging - de wapens zijn in de vluchtauto gebleven.

Nadat de politie de groep verdachten op het spoor was gekomen, luisterde zij telefoons af en voerde zij observaties uit. Vooral de afgeluisterde gesprekken van N. doen vermoeden dat zijn rol een heel andere is geweest dan hij zelf voorgeeft.

Opgesoupeerd

De verdachten zwijgen als het graf over het verdwenen geld. Mogelijk ligt dit ergens begraven. Ook is niet uitgesloten dat het de grens over is gesmokkeld. Een deel ervan is in elk geval opgesoupeerd. Verdachte M.D. kocht kort na de overval een peperdure Mercedes. Geldnet heeft het buitgemaakte bedrag van de verdachten teruggevorderd. Ook justitie komt nog met een vordering.
De rechtbank doet uitspraak op 11 november.