DEN HAAG - Illegale of ongewenste buitenlanders die zijn veroordeeld tot tbs, komen in een aparte 'sobere' kliniek. Daar vallen ze buiten verlofregelingen en projecten voor een terugkeer in de samenleving. Wel krijgen ze in de kliniek psychiatrische of medische zorg. Dat blijkt uit een brief van minister Donner van Justitie aan de Tweede Kamer.

Donner zit erg met de illegale tbs'ers in zijn maag. Voorbereiden op terugkeer in de samenleving kan niet omdat ze illegaal zijn. Gevolg daarvan is weer dat de tbs niet kan worden beëindigd, omdat niet kan worden aangetoond dat de veroordeelde eenmaal in de maatschappij niet weer in een herhaling van zijn oude fouten vervalt. Daarom proberen de Immigratie- en Naturalisatiediens (IND) en de klinieken de illegalen zo snel mogelijk uit te zetten naar het land van herkomst.

Donner werkt behalve aan de opzetting van sobere tbs-klinieken ook nog aan andere maatregelen. Zo zal het Openbaar Ministerie waar mogelijk niet meer tbs opleggen aan illegalen of legale buitenlanders die door hun veroordeling hun verblijfsstatus zullen verliezen. Ook werkt de minister aan een wetswijziging waardoor hij zelf de bevoegdheid krijgt tbs tussentijds te beëindigen.