Getuigen in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 kunnen, als daar aanleiding voor is, strafvermindering of een nieuwe identiteit krijgen.

Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke zei dat woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

"Mensen die naar voren treden, zouden gevaar kunnen lopen. In het geval dat aan de orde is, zijn er goede mogelijkheden om getuigen bescherming te bieden", aldus Westerbeke.

Hij wees erop dat bij het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) meerdere landen zijn betrokken. "Australië heeft goede mogelijkheden voor getuigenbescherming.'' liet de hoofdofficier weten.

Video: Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten

Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten
117
Hoe en door wie werd MH17 neergeschoten

Europese steun

Eerder woensdag had EU-buitenlandchef Mogherini al gezegd dat het van groot belang is te zijn dat de daders van de ramp met vlucht MH17 worden berecht. Ze riep daarom op tot Europese steun voor het strafonderzoek. 

Alle landen die in de positie zijn om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken worden vervolgd moeten de onderzoekers bijstaan, zoals ook wordt geëist in een resolutie van de Veiligheidsraad, zo stelde Mogherini. 

Zij schrijft dat "de tragedie nog altijd een bron is van zorgen en droefheid voor de EU". Het is daarom van het grootste belang dat het gemeenschappelijke onderzoeksteam JIT zijn werk om verdachten op te sporen "onafhankelijk en grondig" kan voorzetten, staat verder in de verklaring.

Ook minister-president Rutte stelde na de uitkomsten van de tussenrapportage van het Joint Investigation Team (JIT) over het neerhalen van vlucht MH17, dat een belangrijke stap is gezet naar de opsporing en vervolging van de daders.