JENIN - Het Israëlische leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag Jenin en het vluchtelingenkamp in deze Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever bezet. Volgens getuigen heeft Israël bij de actie tientallen tanks en gevechtsvliegtuigen ingezet.

Een woordvoerder van het leger zei dat de militairen zich terugtrekken uit Jenin, zodra ze een aantal arrestaties hebben verricht.

In het vluchtelingenkamp omsingelden militairen het huis van een lid van de militante beweging Hamas, Jamal Abu al-Haija. De man was echter onvindbaar. De woordvoerder zei tegen de Israëlische krant Haaretz dat zij wel enkele andere Palestijnen hebben opgepakt.

Het leger heeft het vluchtelingenkamp in Jenin vorige maand voor een groot deel verwoest. Dat gebeurde tijdens een grote militaire operatie, die in gang werd gezet na een reeks Palestijnse zelfmoordacties.

Volgens de Palestijnen hebben de Israëliërs in Jenin honderden mensen omgebracht. Israël houdt het op ongeveer vijftig omgekomen Palestijnen en 23 gesneuvelde Israëlische militairen.

/NIEUWS'Israel wil VN-gezanten niet in Jenin'Veiligheidsraad stuurt missie naar JeninIsraelische leger verlaat Jenin'Gruwelijke omstandigheden in vluchtelingenkamp Jenin'Doden bij Israelische inval in Jenin

/DOSSIERMidden-Oosten