DEN HAAG - De Universiteit Leiden scoort het slechtst in een overzicht van verschillende kwaliteitsonderzoeken van het ministerie van Onderwijs. De Universiteit Maastricht scoort het beste. Dat blijkt uit het vergelijkende onderzoek 'Kennis in kaart' dat het ministerie dit jaar voor het eerst heeft uitgevoerd. Staatssecretaris Rutte stuurt de resultaten later donderdag naar de Tweede Kamer.

Het ministerie zette de resultaten van enige onderzoeken op enige tientallen punten op een rijtje. Dat varieert van de ambities van de universiteit of hogeschool tot het studiemateriaal of het aantal vrouwelijke hoogleraren. De woordvoerder van Rutte benadrukt dat de staatssecretaris zelf geen waardeoordeel geeft aan de optelsom van plus- en minpunten.

Leiden

Toch blijkt uit het onderzoek dat Maastricht bij 11 procent van de onderzochte punten 'excellent' scoort en op geen enkel punt een onvoldoende haalt. Leiden scoort maar 3 procent excellent en 5,6 procent onvoldoende.

Bij de hogescholen scoort de Hotelschool in Den Haag het beste, gevolgd door de Christelijke Hogeschool Noord-Nederland. De Hogeschool Helicon in Zeist is het slechtst. Bij de universiteiten halen Twente en de TU in Delft goede cijfers, na Maastricht. Behalve Leiden scoren hier ook de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam belabberd.