AMSTERDAM - De beste koffie komt uit de provincie. Dat blijkt uit de Nationale Koffietest van Algemeen Dagblad, woensdag. De lekkerste koffie wordt geschonken in Zutphen, Breda en Zaltbommel. Wat iedereen al wist, wordt nu met cijfers gestaafd: de koffie van grote aanbieders als de kiosken van de treinstations, benzinestations en de McDonald's scoren een nul in dit smaakrapport.

De koffie wordt wat beter, schrijft het AD. "Vorig jaar scoorde niet meer dan een kwart van de in de horeca geserveerde kopjes koffie een voldoende, nu haalt eenderde een hoger cijfer dan een 5,5." Ook wordt de koffie goedkoper: gemiddeld 1,59 euro per kopje. De koffietest is in één geval zelfs verantwoordelijk voor een drastische prijsverlaging: eetcafé Baloe Beer uit Dordrecht schenkt zaterdag gratis koffie, om te bewijzen dat de drank meer dan de door het AD gegeven vier verdient.

Voor de test ging de krant langs bij 63 cafés, restaurants, tankstations en grootwinkelbedrijven. De Nederlandse Vereniging van Koffiebranders en Theepakkers noemt de test 'subjectief en tendentieus' en stelt dat de krant lezers op het verkeerde been zet met de koffietest.